A játékról

A kerekes székes rögbi 1977-ben született Kanadában. Olyan férfiak és nők űzhetik, akik vagy nyaki gerincsérülésük vagy egyéb okok (gyermekbénulás, szélütés, különböző izomsorvadás, dysmelia, amputálások vagy egyéb fajta neurológiai problémák) miatt legalább három végtagjukban, nem neurológiai rokkantságnál pedig négy végtagban rendelkeznek korlátozott funkciókkal. A sport kialakításánál a cél egy, még a kerekesszékes kosárlabdánál is mozgalmasabb, gyorsabb játék kialakítása volt. A kerekesszékes rögbiben felfedezhetőek a jégkorong, a kosárlabda és az amerikai futball elemei, de hangulatában a rögbire hasonlít. A sportág eredeti neve „gyilkos labda” volt (v.ö. a filmcímmel: Gyilkos labda – A kerekesszék harcosai).

1979-ben mutatták be először Kanadán kívül, és ebben az évben rendezték az elő Kanadai Nemzeti Bajnokságot, már kerekesszékes rögbi (quad rugby) néven.
1990-ben szerepelt a sportág a kerekesszékes világjátékokon, majd 1993-ban megalakították a Nemzetközi Kerekesszékes Rögbiszövetséget (IWRF).
1994-ben a sportot hivatalos paralimpia sportként elismerte a Nemzetközi Paralimpiai Bizottság. 1995-ben megtartották az első világbajnokságot, egy évvel később pedig Atlantában még bemutató, Sydney-ben pedig már hivatalos sportként szerepelt.

Alapvető szabályok
Kosárlabdapályán, röplabdával játsszák férfiak és nők vegyesen. Egy csapatot 12 játékos alkot, a pályán egyszerre 4-4 játékos küzd. A játékosokat a képességeik (izomerő, mozgás) alapján 0,5-3,5 pont között kategorizálják, 0,5 pont eltérésekel. A pályán egyszerre a 4 játékos összesen 8 sérülési ponttal lehet. 0,5-1,5 pont között védő, 2,0-3,5 pont között támadó játékosnak számítanak, a női játékosok 0,5 pont kedveszményt kapnak a pályán.